Saab подписа договор с шведската администрация за отбранителни материали (FMV) за доставка на трети самолет за ранно предупреждение и контрол на въздушното пространство (AEW&C) GlobalEye, пише UK Defense Journal.

Според неотдавнашно съобщение за пресата договорът на стойност приблизително 2,6 млрд. шведски крони ще предвижда доставката на самолета между 2024 и 2029 г.

Тази поръчка се основава на опция, включена в договора на Saab с FMV от юни 2022 г., който първоначално е включвал два самолета GlobalEye и опции за два допълнителни самолета. Шведското обозначение на GlobalEye е S 106.

Микаел Йохансон, президент и главен изпълнителен директор на Saab, е заявил: "Горди сме да допринесем за отбраната на Швеция с още един самолет GlobalEye, който ще осигури уникална ситуационна осведоменост за заобикалящата среда, както и възможност за ранно откриване и предупреждение за потенциални заплахи във въздуха, в морето или на сушата."

GlobalEye е усъвършенствано решение за AEW&C с много области, оборудвано с разнообразни активни и пасивни сензори, предлагащи възможности за откриване и идентифициране на големи разстояния.

По-рано през деня стана ясно, че Украинските военновъздушни сили ще получат две бордови системи за ранно предупреждение и бойно управление Saab 340 от Швеция. Те ще формират най-голямата част от пакета с военна помощ от Стокхолм.