Налице е "тревожен спад“ в употребата на презервативи сред тийнейджърите в Европа, което увеличава риска от полово предавани инфекции (ППИ) и нежелана бременност, според нов доклад на СЗО Европа, пише европейската редакция на Politico.

Установено е, че има спад в употребата на презервативи от 2014 г. насам, като броят на сексуално активните момчета, които са казали, че са използвали презерватив по време на последния си полов акт, е спаднал от 70 процента на 61 процента през 2022 г. При момичетата процентът е спаднал от 64 процента до 57 процента.

Проучването на СЗО за здравното поведение на децата в училищна възраст, публикувано в четвъртък, анкетира над 242 000 15-годишни в 42 страни и региони между 2014 г. и 2022 г.

Намаляването на употребата на презервативи е "тревожно“, казва регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге, отбелязвайки повишения риск от заболяване и нежелана бременност.

Най-новите данни сочат, че нивата на ППИ се увеличават в Европа. През 2022 г. случаите на гонорея са се увеличили с 48 процента в сравнение с предходната година, случаите на сифилис с 34 процента и случаите на хламидия с 16 процента. Ако не се лекуват, хламидията и гонореята могат да доведат до безплодие, докато сифилисът може да причини неврологични и сърдечно-съдови проблеми.

Констатациите от четвъртък подчертават необходимостта от "поддържащи стратегии за превенция и интервенция, които са насочени към сексуалното здраве на младите хора", казва Клуге.

Броят на сексуално активните тийнейджъри остава сравнително стабилен от 2014 г. насам, сочи докладът, като едно на всеки пет момчета и едно на всеки седем момичета съобщават, че са правили секс.

Използването на противозачатъчни хапчета също остава относително стабилно между 2014 г. и 2022 г., като 26 процента от тийнейджърите съобщават, че те или техният партньор са използвали хапчето при последния си полов акт. И около 30 процента от тийнейджърите съобщават, че не са използвали нито презерватив, нито противозачатъчно хапче при последния полов акт, подобно ниво на 2018 г.