Световната здравна организация обяви маймунската шарка за глобална извънредна ситуация за втори път от две години след огнището в Демократична република Конго и разпространението на болестта в съседните страни. Това съобщи на 14 август ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус, пише BBC.

"Това е нещо, което трябва да тревожи всички нас“, обяви той.

Патогенът на маймунската шарка се предава при близък контакт със заразен човек. Обикновено заболяването е леко, но в някои случаи гнойните лезии започват да се разпространяват по тялото на заразения човек, което в крайна сметка води до смърт.

Епидемията е определена като "извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение“ (PHEIC), най-високото ниво на тревога.

Съобщения като тези помагат да се ускори търсенето на лекове и да се финансират глобалните здравни усилия за ограничаване на инфекцията, доколкото е възможно.

Последното огнище породи нов вариант на патогена, който се разпространява по-лесно чрез всеки физически контакт, включително сексуален контакт.

"Ясно е, че е необходим международно координиран отговор, за да се спре епидемията и да се спасят животи“, казва Гебрейесус.

Както уточнява Reuters, обявяването на извънредна ситуация за общественото здраве може да бъде последвано от "приемането на мерки за реагиране при извънредни ситуации в страни по света“. СЗО е изключително загрижена за нов щам на маймунската шарка, който се появи миналата година, наречен Clade 1b.

От началото на годината в 13 африкански страни са регистрирани общо около 17 хиляди случая със съмнение за инфекция с маймунска шарка и 517 смъртни случая. Това е 2,5 пъти повече от същия период на миналата година.