Световната здравна организация (СЗО) не счита, че епидемията от микоплазмена пневмония в Китай има потенциал да се развие в пандемия. Това увери представителят на международната структура Маргарет Харис по време на брифинг за журналисти в Женева, предава РИА Новости.

Тя отбеляза, че експертите следят внимателно ситуацията. Въпреки това, според Харис, увеличаването на заболеваемостта от микоплазмена пневмония през зимата е често срещано явление.

"Лекува се с антибиотици и се открива в много различни страни. И отново, ние наблюдаваме ситуацията и предоставяме съвети относно лечението и други въпроси“, подчерта представителят на СЗО.

Тя също така добави, че експертите в момента не смятат увеличението на заболеваемостта в Китай "като имащо пандемичен потенциал“. В същото време Харис посочи, че на СЗО липсва информация за наличието на т.нар. "имунологична наивност“ при пациентите.

Според нея последното може да се развие на фона на изолацията на хората един от друг. По-специално, по време на локдауните хората не бяха изложени на различни вируси и бактерии, постоянно циркулиращи във въздуха.

В средата на ноември Китай регистрира ръст на респираторните заболявания сред децата. След това СЗО поиска от китайските власти допълнителна информация за огнищата на инфекцията, включително резултатите от лабораторните тестове и тежестта върху здравната система на страната.