Служител на Световната здравна организация подчерта във вторник, че маймунската шарка, независимо дали е новият или старият щам, не е новият коронавирус, тъй като властите знаят как да контролират разпространението му, пише Reuters.

"Ние можем и трябва да се справим заедно с mpox“, заяви Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, на брифинг за медиите в ООН.

"Така че ще изберем ли да поставим системите за контрол и елиминиране на mpox в световен мащаб? Или ще влезем в нов цикъл на паника и пренебрежение? Начинът, по който реагираме сега и в следващите години, ще се окаже критичен тест за Европа и света“, добави той.

Маймунската шарка, вирусна инфекция, която причинява пълни с гной лезии и грипоподобни симптоми, обикновено е лека, но може да убие.

Вариантът clade 1b предизвика глобална загриженост, защото изглежда се разпространява по-лесно при рутинен близък контакт.

Случай на варианта беше потвърден миналата седмица в Швеция и свързан с нарастващо огнище в Африка, първият знак за разпространението му извън континента. СЗО обяви неотдавнашното избухване на болестта за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, след като беше идентифициран новият вариант.

Клуге посочи, че фокусът върху новия щам clade 1 също ще помогне в борбата срещу по-малко тежкия сорт clade 2, който се разпространява в световен мащаб от 2022 г. насам, позволявайки на Европа да подобри своя отговор чрез по-добри здравни съвети и наблюдение.

Около 100 нови случая на щам clade 2 се съобщават в европейския регион всеки месец, добави Клуге.

Маймунската шарка се предава чрез близък физически контакт, включително сексуален контакт основно между мъже, но за разлика от предишни глобални пандемии като COVID-19, няма доказателства, че се разпространява лесно по въздуха.

Здравните власти трябва да бъдат нащрек и гъвкави, в случай че има нови, по-преносими варианти или такива, които променят пътя си на предаване, но няма препоръки хората да носят маски, отбеляза говорителят на СЗО Тарик Яшаревич.