Главната прокуратура на Германия е издала през юни заповед за арест на украински инструктор по гмуркане, заподозрян в участие в атентатите на Северен поток, според вестниците Die Sueddeutsche Zeitung и Die Zeit и телевизионния канал ARD, които са провели съвместно разследване. Основният замесен в случая се оказва мъж на име Володимир С. Твърди се, че до скоро той е живял в Полша.

Следствието смята, че Володимир С. и неговите съучастници са закрепили експлозиви към тръбопроводите на "Северен поток“. Според германските издания общо трима украински инструктори са задържани по подозрение в извършване на саботаж. В момента и тримата вече са напуснали германска територия.

Die Sueddeutsche Zeitung съобщава, че полските власти не са съдействали на разследването на експлозиите на газопровода от самото начало. Записите от пристанището на полския град Колберг, където ветроходната яхта "Андромеда“, която е във фокуса на германското разследване, е била на котва от 19 до 20 септември 2022 година, изглежда са изтрити. Личните данни, предоставени по-късно от Варшава, се оказват напълно неизползваеми. Германските следователи дори имат чувството, че Полша умишлено бави производството – и изчезването на Володимир З. също се вписва в тази картина, коментират от редакцията.

Освен това, посочва SZ, Варшава все още не е отговорила на искането на Берлин за правна помощ за ареста на Володимир С. В края на юни германската страна е изпратила молба за правна помощ до Полша, издадена е европейска заповед за ареста му, но полската страна "не направи нищо“. След издаването на заповедта делото за саботажа срещу "Северен поток“ окончателно се превръща в политически въпрос поради ролята на Полша и Украйна, подчертава вестникът.

Ако по-нататъшно разследване разкрие, че водещите военни или тайни служби на Киев са участвали в операцията, пише SZ, германското правителство може да се окаже изправено пред обяснение дали може да продължи да предоставя военна помощ за милиони евро на страна, която взриви важна част от собствената й енергийна инфраструктура.