Глобалната банкова мрежа за съобщения SWIFT планира да създаде нова платформа през следващите една до две години, за да свърже вълната от цифрови валути на централните банки, които се разработват в момента, със съществуващата финансова система, съобщава Reuters.

"Разглеждаме пътна карта, която ще позволи продуктът да бъде пуснат през следващите 12 до 24 месеца. Това е преход от експерименталния етап към нещо, което става реалност“, обясни ръководителят на отдела за иновации на SWIFT Ник Кериган.

Отбелязва се, че тази стъпка ще бъде една от най-значимите за екосистемата на CBDC (цифрови валути, емитирани от централна банка на определена държава), предвид ключовата роля на SWIFT в глобалната банкова система.

Според журналисти около 90% от световните централни банки сега проучват дигиталните версии на своите валути. Повечето от тях не искат да изостават от биткойна и други криптовалути, но са изправени пред технологични трудности.

Ръководителят на отдела за иновации на SWIFT посочи, че последното проучване, продължило шест месеца и включващо група от 38 централни и търговски банки, както и платформи за сетълмент, е едно от най-големите глобални сътрудничества досега за CBDC и "токенизирани“ активи.

По думите му CBDC в различни страни може да бъдат споделяни, дори ако са изградени върху различни основни технологии или "протоколи“, като по този начин намаляват рисковете от фрагментация на платежните системи.

Проучването е установило също, че те може да се използват при много сложни търговски или валутни плащания и потенциално може да бъдат автоматизирани, за да направят тези процеси по-бързи и по-евтини.