СДСМ обвини опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че с предложената декларация вреди на революционера и неговото дело. Затова от управляващата партия няма да подкрепят декларацията и ще поискат от ВМРО-ДПМНЕ да я оттегли. Координаторът на парламентарната група на партията Йован Митрески каза, че е "срамно, че ВМРО-ДПМНЕ се опитва да направи това на македонския герой Гоце Делчев“, пише скопското издание "Независен“.

Митрески каза, че "Гоце Делчев е един от най-значимите македонски национални герои, чието наследство силно популяризираме. Не сме се отклонили от тази позиция дори и сантиметър. Популистките игри на ВМРО-ДПМНЕ са в ущърб на характера и делото на великия Делчев“.

"Срамота е, че ВМРО-ДПМНЕ се опитва да направи това на македонския герой Гоце Делчев. Македонският национален герой Гоце Делчев не заслужаваше да бъде принизен до политическа декларация! Трудът на великия македонски революционер Гоце Делчев и неговият исторически принос в създаването на македонската държавност не заслужават такова унизително отношение“, подчерта той.

Според Митрески, в лицето на подобно политиканстване, "в най-добрия дух на визията на македонския великан ние започнахме да строим мостове и културна надпревара, за да разрешим всички отворени въпроси. Това беше неговата визия за бъдещето и това е духът, в който ще продължим“.

Той добави, че мощите на Гоце Делчев се намират в Скопие, столицата на македонската независима държава, и ще останат там. Гоце Делчев е включен в химна на РС Македония и ще остане там. Уважението към творчеството му се изразява в това, че в страната има град, който носи неговото име, училища и библиотеки, улици и множество паметници.

Митрески обвини ВМРО-ДПМНЕ, че декларацията е политическа подривна дейност от страна на ВМРО-ДПМНЕ за задълбочаване на разделенията сред македонския народ.

"Партията, която е постоянно против евроинтеграцията ни, по познатия им маниер използва темата за стотен път. Те защитават нещо, което не се атакува и така показват собствената си несигурност и аматьорщина. Няма да допуснем такава несигурност, такава аматьорщина и такъв дилетантизъм да се пренасе на гражданите. Няма да допуснем да ни дават уроци тези, които срамят характера и делото на Делчев с многобройни действия.

ВМРО-ДПМНЕ е партията, която направи паметници на Кьосето, която на партийни прояви възпява и прославя хора като Ванчо Михайлов, Тодор Александров и други от онази част от историята, напълно противоречаща на Делчевите и македонските интереси от този период“.

Подобно политическо унижение на делото на Делчев и накърняване на националния интерес не прави разлика между Християн Мицкоски и някои други български политици, които целят да градят политически кариери чрез поддържане на спора между двете страни.

ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски трябва да се срамуват и да изтеглят т.нар " декларация, чиято единствена цел е да помогне на онези центрове, които не искат Северна Македония да започне преговори с ЕС“, каза Йован Митрески, предавайки позицията на СДСМ.

Превод и редакция: Иван Христов