За СДСМ Декларацията, която ВМРО-ДПМНЕ внесе в парламента по повод 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев е политическа подривна дейност от ВМРО-ДПМНЕ с цел задълбочаване на разделението в македонския народ и е в ущърб на неговия характер и работа (на Гоце Делчев). Те искат от ВМРО-ДПМНЕ да оттегли декларацията и, както се казва, ако наистина искат да видят Северна Македония в ЕС да се включи по конструктивен начин в процесите, които са от национален интерес,цитира думите на управляващата партия скопският телевизионен канал "Сител“.

"Гоце Делчев е един от най-значимите македонски национални герои, чието наследство силно популяризираме. Не сме се отклонили от тази позиция дори и сантиметър. Популистките игри на ВМРО-ДПМНЕ са в ущърб на характера и делото на великия Делчев. Срещу този вид политиканстване в най-добрия дух на визията на македонския великан, ние започнахме с градене на мостове и културно състезание, за да разрешим всички отворени въпроси. Това беше неговата визия за бъдещето и това е духът, в който ще продължим. Срамота е, че ВМРО-ДПМНЕ се опитва да причини това на македонския герой Гоце Делчев,“ каза координаторът на СДСМ Никола Митрески на пресконференция в парламента.

Според СДСМ македонският национален герой Гоце Делчев не е заслужавал да бъде сведен до политическа декларация, а делото му и неговият исторически принос за създаването на македонската държава не заслужават толкова подценяващо отношение.

"Мощите на Гоце Делчев са в Скопие в столицата на македонската независима държава и ще останат тук. Гоце Делчев е включен в македонския национален химн и ще остане там. Имаме град, който носи неговото име, училища и библиотеки, улици и множество паметници. Голямо е неговото дело и почитта към него е голяма“, каза Митрески.

За СДСМ декларацията е политическа подривна дейност от ВМРО-ДПМНЕ с цел задълбочаване на разделението в македонския народ.

"Партията, която е постоянно против евроинтеграцията ни по познатия им маниер, за стотен път прокарва темата. Те защитават нещо, което не се атакува и така показват своята несигурност и аматьорство. Няма да допуснем такава несигурност, такава дилетантщина да се стоварва на гражданите. Няма да позволим тези, които срамят характера и делото на Делчев с многобройни ходове, да ни дават уроци,“ каза координаторът на СДСМ.

Той подчерта, че подобно, както каза, политическо унижение на делото на Делчев е уронване на гърба на националния интерес и не прави разлика между Християн Мицкоски и някои други български политици, които имат една и съща цел - да градят политически кариери чрез поддържане на спора между двете държави.

"ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски трябва да се срамуват и да изтеглят т.нар декларация. Призоваваме ги, ако наистина искат да видят Северна Македония в ЕС, да се включат по конструктивен начин в процесите, които са от национален интерес. СДСМ и коалицията няма да участват в техния ежедневен политически театър, чиято единствена цел е да помогнат на онези центрове, които не искат Северна Македония да започне преговори с ЕС,“ каза Митрески и добави, че затова настояват декларацията да бъде оттеглена.

Превод и редакция: Юлиян Марков