"След срещата между министър-председателите на Република Северна Македония (РСМ) и Република България беше направена първата стъпка, отвори се нов прозорец на сътрудничество и приятелство между двете страни, което вярваме, че ще доведе до подкрепа на нашата европейска интеграция. Отношенията между Северна Македония и България трябва да се изграждат на принципите на сътрудничество, преди всичко в икономиката, инфраструктурата, търговията и бизнес сътрудничеството,“ заявиха от СДСМ, цитирани от скопското електронно издание “Локално“.

Според тях в тази насока е създаването на работни групи в няколко области: в икономиката, инфраструктурата, търговията, културата, образованието, които са важни за гражданите, за тяхното бъдеще, но са особено важни за младите хора.

"Република България се съгласи да използва кратката версия на конституционното наименование, както и дългото име, което вече е докладвано в Организацията на обединените нации.

Изваждането на въпроса от преговорния процес чрез хармонични и приятелски отношения между двете страни е първата голяма стъпка в нова глава в отношенията между двете съседни държави,“ се казва в изявлението на управляващата партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков