Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е организирала атаката срещу Кримския мост от началото на октомври 2022 година, в резултат на която съоръжението бе сериозно повредено, предава РБК-Украйна, като се позовава на изявление от председателя на СБУ Василий Малюк.

"Има много различни специални операции. За някои от тях ще можем да говорим след победата, за някои изобщо няма да говорим... Това е една от нашите реализации, а именно: унищожаването на Кримската мост на 8 октомври миналата година“, подчерта Малюк.

Агенцията припомня, че на сутринта на 8 октомври 2022 г. на Кримския мост се чу мощна експлозия, която доведе до разрушения и пожар. По-късно се оказа, че са се срутили две автомобилни платна. Движението на МПС по моста бе спряно.

Още тогава източници на РБК-Украйна в правоохранителните органи увериха, че експлозията е резултат от спецоперация на СБУ. В същото време самата служба отказа да коментира инцидента.

На свой ред руснаците обявиха, че Кримският мост е частично разрушен в резултат на взривяване на камион, което е причинило пожар на седем вагона гориво на влак, пътуващ към Кримския полуостров.