Украинските власти разкриха корупционна сделка за доставка на оръжие на стойност близо 36,4 млн. евро (72.15 млн. лева), съобщи украинската служба за сигурност, предаде европейската редакция на Politico.

Бивши и настоящи "високопоставени служители" в Министерството на отбраната на Киев са участвали в заговор, датиращ от 2022 г., за кражба на средства, предназначени за закупуване на 100 000 минохвъргачки, се посочва в изявление на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Схемата отразява продължаващата борба на Украйна с корупцията, докато тя се опитва да отблъсне инвазията на Москва и да кандидатства за присъединяване към ЕС и НАТО.

Според СБУ Министерството на отбраната е платило за поръчката на оръжията през август 2022 г., като е превело средствата на доставчика "Лвовски арсенал". Вместо да достави оръжията обаче, компанията "отвежда получените средства в сянка, като ги прехвърля по сметките на друга свързана структура на Балканите", се посочва в изявлението.

СБУ съобщи, че е иззела откраднатите средства и е уведомила за подозренията пет души, включително бившия и настоящия ръководител на отдела, отговарящ за военното оборудване в министерството на отбраната. Един от заподозрените е задържан, след като е бил задържан при опит да напусне Украйна, съобщиха от СБУ.

Украинският президент Володимир Зеленски сравни корупцията с държавна измяна. И все пак ходът му да предостави правомощията за борба с подкупите на СБУ - звено под негов пряк контрол - вместо на съществуващите органи за борба с корупцията, предизвика спорове и опасения, че чувствителни случаи могат да бъдат прикрити.