Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че е задържала активисти, които са се готвели да обявят отстраняването от власт на военно-политическото ръководство на страната и да превземат сградата на Върховната Рада.

Според Telegram канала  на специалните служби активистите са подготвяли провокации за 30 юни. Според СБУ те са планирали да проведат публичен митинг в центъра на Киев, на който да обявят отстраняването на сегашното ръководство на страната от власт. Тогава се твърди, че активистите са планирали да превземат сградата на Радата, като по този начин блокират работата на парламента.

СБУ също твърди, че активистите са планирали да подкопаят обществено-политическата ситуация в Украйна и са възнамерявали да разпространяват информация за събитията в Киев, включително чрез чужди източници. Според разузнаването организаторът е привлякъл представители на обществени организации от Киев, Днепър (бившият Днепропетровск) и други региони за изпълнение на плана.

На задържаните са повдигнати обвинения по член за действия и призиви за действия, насочени към промяна или сваляне на конституционния ред или завземане на държавната власт. Вече им е избрана мярка за неотклонение задържане под стража. Броят на задържаните не се уточнява, но от СБУ допълниха, че ги грози до 10 години затвор с конфискация на имуществото.