Украинската служба за сигурност (СБУ) обяви, че е попречила на президента Петро Порошенко да напусне страната, защото смята, че Русия е искала да използва предполагаемата му среща с унгарския премиер Виктор Орбан "за да навреди на украинските интереси", предаде Reuters.

Политическата партия на Порошенко, "Европейска солидарност" обяви, че  президента е планирал срещи в Полша и САЩ, предупреждавайки СБУ да не се намесва в политиката. 

СБУ смятат, че той е планирал да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, който поддържа връзки с Владимир Путин и се противопоставя на започването на преговори с Украйна за членство в Европейския съюз.

В изявление СБУ посочва, че Русия подготвя серия от "провокации", за да дискредитира Украйна сред чуждестранните съюзници, докато войната срещу Русия продължава повече от 21 месеца.

Порошенко, който заемаше президентския пост от 2014 г. до 2019 г., обвини администрацията на Володимир Зеленски в отмяна на разрешението и в политиканска игра преди изборите.

Спорът идва на фона на бавно нарастващото напрежение между правителство и опозиция, най-вече по вътрешни въпроси като бюджети и назначения, за разлика от почти пълното единство в началото на конфликта.

Зеленски и Порошенко водиха ожесточена битка на президентските избори през 2019 г., когато Зеленски победи със съкрушителна преднина действащия президент Петро Порошенко.