На мястото на руския удар по болницата "Охматдит" в Киев е намерен фрагмент от двигателя на руска крилата ракета Х-101, обявиха от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирани от "Украинская правда“.

Освен това следователите на СБУ са открили:

фрагмент от механизма за разгръщане на крилото на ракетата Х-101;

фрагмент от блока за заглушаване на ракетата Х-101;

средната част на корпуса на крилатата ракета X-101 (на снимката под развалините);

обтекател на опашката и фрагмент от хидравличния блок на крилатата ракета Х-101;

фрагменти от корпуса на двигателя на крилатата ракета X-101, показващи описа (вътрешната страна) и серийните номера (външната страна), снимки на които бяха официално публикувани предишния ден.

Изводите на експертите от СБУ са еднозначни - това е целенасочена атака от страна на руснаците.

Това се доказва не само от отломките от ракети, намерени на мястото на удара, но и от анализа на данните за траекторията на полета, х news pic 2
©
арактера на причинените щети, както и голям брой видео и фото материали, се отбелязва в съобщението.

Потвърждението за насочен ракетен удар от Руската федерация включва:

естеството на разрушението (двуетажната сграда на болницата е напълно унищожена, околните сгради са имали значителни щети), характерни специално за бойната глава X-101 (400 кг). В никакъв случай унищожението не може да бъде причинено от системата за противовъздушна отбрана NASAMS, чиито ракетни бойни глави са приблизително 20 пъти по-малко мощни;

пропорциите, формата и размерите на ракетата, които са записани на публично достъпни видеозаписи, напълно съответстват на ракетата Х-101, а напротив, не са характерни за зенитно-ракетните системи, вкл. системата за противовъздушна отбрана NASAMS. Опитите на руските пропагандисти да сравнят ракетата от видеото, която удря болница на няколкостотин метра, с
©
размерите на сградата на преден план са цинична и безсмислена манипулация.

траекторията на полета на ракетата напълно съответства на характеристиките на X-101 (височина на изкачване, или "плъзгане", преди атака на целта и атака под ъгъл приблизително 60 градуса);

атаката срещу детската болница "Охматдит" с ракета Х-101 с авиационно базиране е била записана от материали за обективно наблюдение с помощта на радари.

Украинските ВВС също категорично отрекоха възможността Охматдит да бъде ударен от украинска ПВО ракета.

Доказателството е скрийншот от видео и снимка на ракетата Х-101, както и снимка на ракетата AIM-120, изстреляна от системата за противовъздушна отбрана NASAMS.

В резултат на руска ракетна атака на 8 юли в Киев е регистрирано попадение в сградата на Националната детска специализирана болница "Охматдит“. Една от сградите е разрушена. Издирвателно-спасителните операции продължиха и през нощта на 9 юли.

По данни на столичните власти 2-ма души са загинали, а 32-ма са ранени.

Службата за сигурност на Украйна квалифицира удара като военно престъпление на Русия и образува наказателно производство по случая.