Украинските специални части от СБУ (Служба за безопасност на Украйна) са поразили руския кораб "Самум" в Крим с помощта на експериментален катер "Морско бебе" (Sea Baby), предаде РБК-Украйна, като се позова на свои източници.

Според информация на украинската медия, вчерта на 14 септември катера на СБУ е извършил атака срещу ракетния кораб "Самум“ близо до входа на Севастополския залив.

Катерът "Морско бебе" се е ударил в задната дясна част на руския плавателен съд, причинявайки значителни щети. След това корабът е загубил скорост.

Източници на украинското издание съобщават, че руснаците е трябвало да изтеглят "Самум" за ремонт.

За тази атака частите на СБУ са използвали експериментален образец на морски дрон, който може да работи в буря, като се крие зад високи вълни. Така по време на спецоперацията височината на вълните е достигала 1,5-2 метра.

Безпилотни катери на Военноморските СБУ

През август ръководителят на Службата за безопасност на Украйна Васил Малюк заяви, че военните безпилотни катери са уникална разработка на спецслужбата. Именно те атакуваха успешно Кримския мост през юли 2023 г., както и руският десантно-десантен кораб "Оленегорский горняк“ и танкерът "SIG“ .

Дроновете са оборудвани с 850 кг бойна глава. Те се произвеждат в една от подземните фабрики в Украйна.