Наскоро в интернет се появиха кадри (видеото), на които може да се види шведската 155-мм самоходна артилерийска установка Archer, която на Запад се смята за едно от най-добрите оръжия от този тип, пише "Рибар“.

Колесната самоходна установка е била разположена между селата Грушевка и Соболевка по пътя за Купянск, а разстоянието до фронта е около 16-17 км. Доста разумен въпрос от много читатели беше защо самоходните оръдия работят безпрепятствено толкова близо до фронтовата линия, без да навредят на себе си?

Боевете в Купянския сектор преминаха в позиционен етап: щурмът на украинските опорни пунктове край Синковка първо продължи, а сега напълно затихна. Кадри от един от тези епизоди вече се разпространиха в интернет.

Една от причините за засилената съпротива на украинските въоръжени сили беше концентрацията на огромни ресурси към Купянск. Освен двете нови механизирани бригади, които действат тук, е прехвърлена и 45-а артилерийска бригада.

Именно в нейния баланс се намират шведските Archer, а преди месец бе посетена от главнокомандващия въоръжените сили на Швеция генерал Микаел Бюден .

И тъй като тези самоходни оръдия сега работят на Купянския сектор, тогава трябва да ги търсите близо до удобни пътни възли, по които е възможно бързо излизане на огневата линия и последващо отстъпление назад. А при Купянск подобни пътища не са толкова много.