САЩ завършиха изтеглянето на войските си от Нигер поради завземането на властта в страната от военна хунта, която изгражда партньорство с Русия, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на Пентагона.

Министерствата на отбраната и на двете страни излязоха със съвместно изявление, в което отбелязаха, че изтеглянето на американския контингент от авиобаза 201 в Агадес е приключило месец по-рано от планираното.

Отбелязва се, че този процес е започнал на 19 май след взаимно споразумение за условията на процеса. Координацията между военните на САЩ и Нигер ще продължи през следващите седмици, за да се гарантира пълно изтегляне на войските, както е планирано, се допълва в разпространения текст.

Американската армия също модернизира въздушната база, за да подобри сътрудничеството в областта на отбраната с въоръжените сили на страната и регионалните усилия за борба с тероризма.

През последните десет години американските войски обучаваха въоръжените сили на страната и подкрепяха водени от партньори контратерористични мисии срещу "Ислямска държава“ и "Ал Кайда“ в региона, припомнят в разпространения текст.