САЩ преминават към следващия етап на затягане на санкциите срещу приходите от руски петрол, насочени към предотвратяване на заобикалянето на т.нар. таван на цените за доставяния по море нефт и засилване на контрола върху подобни действия. Това става ясно от изявление, публикувано на официалната интернет страница на Министерството на финансите на САЩ.

Като част от усилията за гарантиране на спазването на тавана на цените, Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, заедно със страните партньори, актуализира правилата за спазване на санкциите срещу руския петрол, се подчертава в разпространения текст.

Промените са насочени към укрепване на процесите на сертифициране и водене на записи за определени доставчици на услуги за транспортиране на петрол.

Освен това САЩ налагат санкции на SUN Ship Management – компания, регистриран в Обединените арабски емирства, собственост на санкционирания оператор на руски държавен флот "Совкомфлот“.

Ограниченията включват и трима търговци на руски петрол, които са позволи на Москва да заобиколи тавана на цените от Хонконг и ОАЕ.

През декември 2022 година западните страни определиха горната ценова граница за износ на руски петрол по море на 60 долара за барел. Санкциите също така забраняват на западните компании да предоставят услуги за транспортиране на петрол от Руската федерация на цена над тавана.

Ограничението принуди Русия да пренасочи продажбите на петрол към много по-далечни страни, като Китай и Индия, и да инвестира в "сенчести флотилии“ от танкери, които не се проследяват официално.