Съединените щати се отказаха от разработването на перспективния ударно-разузнавателен хеликоптер FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft), за който вече бяха похарчили два милиарда долара. Военни анализатори, следящи хода на въоръжения конфликт в Украйна, стигнаха до извода, че такова оборудване просто няма да е необходимо, пише РИА Новости.

Проектът FARA стартира през 2018 г. Пентагонът се нуждаеше от разузнавателно-ударна машина, която да замени хеликоптера OH-58 Kiowa Warrior от войната във Виетнам. Изведен е от въоръжение през 2016 г. и оттогава задачите му се изпълняват от по-тежкия и скъп за експлоатация AH-64E Apache, работещ в тандем с БПЛА Shadow.

Raider X от Sikorsky и 360 Invictus от Bell се състезаваха за договора. Триизмерен модел на Invictus беше демонстриран на журналисти през 2019 г. Моделът е базиран на гражданския транспортен вертолет Bell 525 Relentless, който по време на тестовете ускорява до 306 километра в час.

Машината се оказва компактна. Двигателят е създаден от General Electric като част от програмата Turbine engine - GE T901. Архитектурата на Apache беше запазена, но мощността беше увеличена с 50 процента. Друга особеност е чифт крила, които осигуряват до половината повдигане при определени скорости. Оръжията са скрити във фюзелажа, което подобрява аеродинамиката и намалява радарния отпечатък.

Raider X има дизайн, известен като Sikorsky X2. Поддържащата система с два коаксиални противоположно въртящи се витла с диаметър 12 метра осигурява повдигане и полет при ниски скорости; за високите скорости – тласкаща перка в опашката. Машина с излетно тегло най-малко шест тона ускорява до 460 километра в час. Практическият таван е три километра.

На хартия и двата хеликоптера изглеждат повече от прилично: бързи, маневрени, незабележими, добре въоръжени, натъпкани с най-модерна електроника. Но те са напълно неподходящи за бойно използване във въоръжен конфликт срещу враг с подобна сила. Пентагонът, след като внимателно проучва бойните действия в Украйна, стига до извода, че тези машини са твърде уязвими за противовъздушната отбрана.