Камарата на представителите на САЩ прие закон, който забранява вноса на руски уран за атомни електроцентрали. Това съобщава изданието The Hill. 

Преди гласуването републиканецът Кати Макморис Роджърс (Вашингтон) и представителят на демократите Франк Палоун (Ню Джърси) се изказаха в подкрепа на законопроекта. Законодателството ще направи незаконно вноса на нискообогатен уран, който се използва в ядреното гориво.

Позволява се обаче забраната да бъде отменена, ако няма други жизнеспособни източници на уран за поддържане на ядрените реактори.

Според Администрацията за енергийна информация по-голямата част от урана през 2022 г., който захранва централите в САЩ, идва от Русия. Това са около 12%. 

"Една от най-неотложните заплахи за сигурността, пред които е изправена Америка в момента, е нашата опасна зависимост от доставките на ядрени горива от Русия за нашия ядрен флот“, каза Роджърс, добавяйки, че войната в Украйна е "засилила“ проблема.

Междувременно Палоун каза, че преди е бил против законопроекта, защото е искал да го съчетае с инвестиции в местно обогатяване на уран.