Съединените щати наложиха нови санкции на 16 лица, свързани с венецуелския президент Николас Мадуро, съобщи Министерството на финансите на САЩ, след като лидерът на венецуелската опозиция Едмундо Гонсалес напусна страната тази седмица, предава Reuters.

Сред санкционираните са ръководителите на Националната избирателна комисия и Върховния съд, за които американското ведомство обяви, че са "възпрепятствали прозрачния изборен процес и публикуването на точни изборни резултати".

Санкциите са наложени, след като лидерът на венецуелската опозиция Едмундо Гонзалес поиска убежище в Испания в края на миналата седмица.

"Съединените американски щати предприемат решителни действия срещу Николас Мадуро и неговите представители за репресиите им срещу венецуелския народ и отказването на правото свободни и честни избори", посочва заместник-министърът на финансите Уоли Адеджемо в изявление.

Той добавя, че "Министерството на финансите се насочва към ключови длъжностни лица, замесени в фалшивите и нелегитимни твърдения на Мадуро за победа и бруталното му потискане на свободата на изразяване след изборите, тъй като огромното мнозинство от венецуелците призовават за промяна".

 

Санкциите са насочени и към военни, разузнавателни и правителствени служители, отговорни за засилването на репресиите в страната", допълват от Министерството на финансите на САЩ.