Американските ракети с голям обсег се завръщат в Европа, като разполагането им в Германия е част от възраждането на "оръжията за дълбоки удари“, пише британското списание The Economist.

Повечето европейски държави бяха шокирани, когато Доналд Тръмп оттегли САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие през 2019 година след нарушения от страна на Русия, отбелязват от редакцията.

Изданието припомня, че на 10 юли тази година Вашингтон и Берлин обявиха, че от 2026 година в Германия ще бъдат разположени три американски ракети със среден обсег - всички неядрени:

"Това е най-новата проява на Zeitenwende (повратна точка) в германската политика за сигурност. Но също така е част от по-широкото възраждане на европейския интерес към способностите за дълбоки удари, подхранван от уроците от войната в Украйна“.

В статията се посочва, че новите американски ракети с голям обсег са предназначени да служат като възпиращо средство - ако Русия се опита да атакува европейски съюзници, американските ракети биха могли да осигурят отговор:

"Може би по-важният въпрос е дали европейците ще могат да стрелят със собствените си оръжия. Точно сега Украйна не е в състояние да използва доставените от Обединеното кралство крилати ракети Storm Shadow, за да удари цели дълбоко в Русия“.