Администрацията на американския президент Джо Байдън върна движението на йеменските бунтовници "Ансар Аллах“ в черния списък на терористичните организации заради атаките срещу корабоплаването в Червено море, съобщава вестник The New York Times.

Съответното бе обявено от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. По думите му повторното определяне на хутите като терористи "е важен инструмент за прекъсване на финансирането на тероризма, допълнително ограничаване на достъпа на бунтовниците до финансовите пазари и подвеждането им под отговорност за действията им“.

"Ако хутите спрат атаките си в Червено море и Аденския залив, САЩ незабавно ще преразгледат това решение“, добави той.

Решението влиза в сила след 30 дни, през което време САЩ ще осигурят изключения, които ще им позволят да продължат да изпращат хуманитарна помощ в разкъсваната от гражданска война Йемен.

"Изпращаме ясно послание: търговските доставки за йеменските пристанища, на които йеменският народ разчита за храна, лекарства и гориво, трябва да продължат и не подлежат на нашите санкции“, поясни съветникът по националната сигурност на Байдън.

Движението "Ансар Аллах“ бе добавено в списъка на терористите от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в последните дни от мандата му. Неговият наследник Джо Байдън отмени решението, тъй като то възпрепятстваше хуманитарните организации да доставят помощ на Йемен поради риска да бъдат засегнати от санкции.

На фона на войната между Израел и ХАМАС, хусите започнаха да обстрелват търговски кораби, пътуващи през Червено море, твърдейки, че помагат на еврейската държава. В отговор САЩ започнаха мисия за защита на корабоплаването и заедно с техни съюзници нанесоха няколко удара по бази на хутите в Йемен.