САЩ ще предадат на Украйна допълнителен брой системи за противовъздушна отбрана и безпилотни летателни апарати в рамките на следващия пакет от помощ на стойност 1,3 милиарда долара, предава CNN, като се позовава на Пентагона.

Пакетът включва още четири системи NASAMS, които се използват и за защита на Вашингтон, подчертава телевизията. Така общият брой на системите от този тип, доставени от американците на военните на Киев, ще достигне до 12. Министърът на отбраната Лойд Остин увери по-рано, че NASAMS имат 100% успех при прихващане на руски атаки.

Последният пакет попада в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която е част от дългосрочния ангажимент на САЩ за предоставяне на помощ на страната. За разлика от пакетите за изтегляне, които се попълват директно от запасите на Министерството на отбраната и могат да бъдат изпратени относително бързо, тези от USAI предвиждат сключване на договори с компании от отбранителния сектор и затова процесът по доставката може да отнеме месеци или дори повече.

"Не се заблуждавайте: ние сме решени да подкрепяме борбата на Украйна за свобода толкова дълго, колкото е необходимо“, увери Остин при обявяването на пакета.

Освен NASAM той ще включва дронове Phoenix Ghost и Switchblade, както и оборудване за борба с дронове.

Очаква се САЩ също да обявят отделен пакет за помощ от около 400 милиона долара, който ще включва боеприпаси за NASAMS, муниции за Patriot и ракетни установки HIMARS, разкриват източници на медията.