САЩ виждат възможност за ограничено сухопътно нахлуване в Ливан, тъй като Израел придвижва сили към северната си граница, според високопоставен представител на администрацията и американски служител, пише CNN. Служителите обаче са подчертали пред американския канал, че Израел изглежда не е взел решение дали да извърши сухопътно нахлуване.

Оценката на САЩ се основава на мобилизацията на израелските войски и прочистването на райони, което може да е подготовка за започване на сухопътно нахлуване, е заявил един от служителите.

По-рано в събота говорителят на Израелските сили за отбрана Питър Лернер съобщи, че военните се подготвят за възможността за сухопътно нахлуване, но това е само един от разглежданите варианти. Обявената цел на Израел е да върне повече от 60 000 жители в домовете им в Северен Израел, близо до границата с Ливан.

А в сряда (26 септември) началникът на щаба на Израелските въоръжени сили генерал-лейтенант Херци Халеви заяви, че страната се подготвя за "евентуално навлизане на сухопътни сили в Ливан".

Малко преди новината за убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, високопоставен израелски служител е заявил, че Израел се надява да не извършва сухопътно навлизане в Ливан.