Ситуацията с прекратяването на доставките на американска помощ за Украйна вече оказва известно влияние върху ситуацията на бойното поле, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в рамките на  пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава "Украинская правда“.

 "Сега изчерпахме помощта, която предоставихме на Украйна, и дори виждаме някои доказателства какво означава това на бойното поле“, заяви Блинкен.

Той подчерта, че продължаващото финансиране за нуждите на Украйна е важно както от САЩ, така и от партньорите в НАТО. А фактът, че цената на помощта за Украйна се споделя между всички съюзници, трябва да бъде ясно послание към Конгреса на САЩ, който трябва да одобри последното искане за финансиране.

 "Но също така, ако Съединените щати не изпълнят ангажиментите си, това ще затрудни европейците и другите страни да продължат да правят това, което вече правят. Така че мисля, че има голямо значение , дори повече от голямо. Мисля, че е много важно да спазваме ангажиментите си“, подчерта държавният секретар.

Блинкен изрази увереност, че съюзниците ще продължат да подкрепят Украйна, а двупартийната подкрепа за Киев ще остане в Конгреса на САЩ.

Той подчерта, че одобрението на подкрепа за Украйна в близко бъдеще е жизненоважно.