Съединените щати постигнаха споразумение за удължаване на военното си присъствие в база в Катар за още 10 години, заяви източник, запознат с въпроса, пред Reuters.

Въпросната база е военновъздушната база Ал Удейд, която се намира в пустинята югозападно от Доха и е домакин на най-голямото военно съоръжение на САЩ в Близкия изток.

Развитието беше съобщено първо от CNN. Министерството на отбраната на САЩ не отговори веднага на искане за коментар във вторник.

Малката държава от Персийския залив изигра ключова роля в преговорите между ХАМАС и израелски официални лица във връзка с войната в Газа и освобождаването на заложници, заловени от палестинската ислямистка групировка при нейната трансгранична атака срещу Израел на 7 октомври, която уби 1200 души .

Президентът на САЩ Джо Байдън редовно разговаря с емира на Катар от 7 октомври относно осигуряването на освобождаването на заложниците, държани от ХАМАС, и за увеличаването на помощта за Газа, където нападението на Израел след атаката на Хамас е убило над 22 000 палестинци, според здравните власти в Газа .

Имаше и критики към Катар от някои в Конгреса на САЩ заради присъствието на ХАМАС в страната. Двупартийна група от 113 американски законодатели на 16 октомври изпрати писмо до Байдън с молба да окаже натиск върху страните, които подкрепят ХАМАС, включително Катар.

Катар също е основен съюзник на САЩ извън НАТО, обозначение, дадено от Съединените щати на близки съюзници извън НАТО, които имат стратегически работни отношения с американската армия.

Държавата от Персийския залив също е канал за диалог на САЩ с талибаните след американското изтегляне от Афганистан през 2021 г. Тя изигра роля в посредничеството при сделки, които в края на 2023 г. доведоха до освобождаването на някои американци от Венецуела и Иран при размяна на затворници.