Пентагонът е готов да направи спорни съкращения в легендарните Сили за специални операции (ССО) на армията, на фона на трудности при набиране на персонал и изместване на фокуса от операциите за борба с тероризма в Близкия изток към заплахата от Китай, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Армията на САЩ съкращава около 3000 войници, или около 10% от нейните редици за специални операции, което може да включва така наречените "държачи на спусъка“ от командосите на Зелените барети, които са изпълнявали някои от най-опасните и чувствителни мисии на страната по света, от джунглите на Виетнам до задните улички на Багдад.

Съкращенията биха позволили на армията да възстанови баланса към големите конвенционални сухопътни сили, необходими в потенциална битка в Азия. Съкращенията в редиците на ССО също биха помогнали на армията да се справи с недостига на персонал в стеснения пазар на труда. Но противниците на съкращенията, по-специално висши офицери от ССО, твърдят, че те биха могли да попречат на обучението на партньорите на САЩ, включително украинските и тайванските военни, и да ограничат способността на елитните части да реагират на кризи.

Службата планира да информира Капитолия през следващите дни за намаленията. Най-вече армията планира да съкрати войските за специални операции в поддържащи роли като психологическа война, граждански дела, разузнавателни оператори, комуникационни войски, логистика и други така наречени помощници, разкриха американски военни. Съкращенията ще последват преразпределението миналата година на повече от 700 войници за специални операции от армията и други служби. Накратко, съкращенията в командването за специални операции на Пентагона ще възлизат на около 3700 войници от миналата година.

Както при всяко подобно намаляване на силите обаче, предложените съкращения могат да бъдат отменени от Конгреса, който има силни защитници на общността за специални операции на Пентагона. Ако премине, това ще се равнява на само около 5% съкращения в командването на специалните операции в Тампа, Флорида.

Но в по-широк план намаляването ще бележи началото на нова ера за Пентагона. САЩ, които отдавна са ангажирани в Ирак, Афганистан и други конфликтни зони, разчитат в голяма степен на войските за специални операции като основна сила за борба с тероризма и провеждане на операции за борба с бунтовниците във войната срещу тероризма.

Преследване и убийство на Бин Ладен

Съюзническите специални сили се сражаваха широко през Втората световна война и армейски части бяха разположени във Виетнам в началото, обучавайки и съветвайки бойци от Южен Виетнам. През 1961 г. президентът Джон Ф. Кенеди им разрешава да носят характерната си зелена барета, според историята на армията на САЩ.

лед терористичните атаки от 11 септември 2001 г. SOCOM, който също включва военноморските тюлени, специалните разузнавателни сили на Корпуса на морската пехота, специалните оператори на ВВС и други, е нараснал до около 75 000 от 45 000, според скорошен доклад от правителствената служба за отчетност. Армията участва с около половината от тези сили, или около 36 000 души. Войски и цивилен помощен персонал сега действат в около 80 страни.

Командването на специалните операции ръководи преследването и окончателното убийство на Осама бин Ладен, наземната атака в Сирия, която уби ръководителя на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади и спасяването през 2003 г. на войник Джесика Линч в Ирак, както и стотици други чувствителни, опасни операции през годините.

Днес части за специални операции са разпръснати из цяла Европа, за да помогнат за обучението на украинските сили да се бият с Русия, както и в Източна Азия, включително в Тайван, където те обучават съюзници да се защитават срещу възможна агресия от Китай и Западна Африка.

Но тъй като САЩ се съсредоточават повече върху така наречената конкуренция на великите сили с Китай, някои политици виждат по-малка нужда от високо обучени и специализирани войски, разкриват служители. Вместо това те предпочитат наливането на повече ресурси в конвенционалните сили, за които се очаква да бъдат по-важни в директен конфликт. Пентагонът сви присъствието си в Близкия изток, оставяйки полупразни разтегнатите американски бази, които бяха отличителен белег на войната срещу тероризма и трамплин за някои мисии за специални операции.

Освен това армията се бори с изтощителна, многогодишна криза при набиране на персонал на фона на силната икономика. Тази година службата пропусна целта за набиране на 65 000 войници с 15 000 души и се очаква общата ѝ сила да падне до 440 000 през 2025 г. от около 453 000 сега. Силите за специални операции са допринесли за този дисбаланс, казват представители на армията, според които някои работни места са останали незаети и частите не са напълно окомплектовани.

В крайна сметка въпросът е стигнал до министъра Лойд Остин, който нареди съкращенията да продължат по план, но да не включват важни звена, казва американски служител. Други служители очакват, че някои Зелени барети и някои "незапълнени“ места за Зелени барети ще бъдат съкратени. Във всеки случай съкращенията ще станат по преценка на командването на специалните операции и служителите очакват, че те могат да се случат чрез пенсионирането на войници през следващите месеци и години.

"Армията е в момент на трансформация“, заяви министърът на армията Кристин Уормът пред репортери в Пентагона тази седмица. "Има нови възможности, които трябва да изведем на преден план“.

Повечето висши офицери за специални операции, включително командващият SOCOM армейски генерал Брайън Фентън и Кристофър Майер, помощник-министър на отбраната за специални операции и конфликти с ниска интензивност, се противопоставиха на съкращенията от страх, че те ще лишат командването от гъвкавостта, нужна да се провежда борба с тероризма и обучение на партньорски армии.

"Ето защо украинската армия е толкова смъртоносна срещу руснаците – това е безспорно, защо ще отрежете това?“ казва човек, запознат с предложението. "Всеки може да натисне спусъка, но за да поразуш нещо, трябва да си обучен“.

Сенатор републиканеца Тед Бъд, член на Комитета по въоръжените сили, силите за специални операции остават уместни и призова Пентагона да предостави анализ на компромисите от съкращаването на специалните сили.

"Тяхното специализирано обучение, оборудване и взаимоотношения с партньорските сили ще създадат дилемите, необходими за възпиране или победа на противник като Китай“, посочи той в изявление.