САЩ ще обявят нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1,3 милиарда долара през следващите дни, съобщава Reuters.

По думите на американски служител, пакетът въоръжения, за който не е съобщавано по-рано, включва средства за противовъздушна отбрана, системи за противодействие на дронове, дронове камикадзе и боеприпаси.

Съединените щати използват средствата чрез програмата си Инициатива за подпомагане на сигурността в Украйна (USAI), която позволява на администрацията на президента Джо Байдън да купува оръжия от производители, вместо да ги изтегля от американските запаси.

Какво може да бъде включено в пакета

Сред системите и боеприпасите, които Съединените щати планират да закупят за Украйна, е система за противовъздушна отбрана, произведена от L3Harris Technologies, наречена VAMPIRE.

Могат да бъдат включени и два различни вида боеприпаси: дронът Phoenix Ghost, произведен от AVEVEX, частна компания в Калифорния, и Switchblade, произведен от AeroVironment Inc.

Reuters пише, че Украйна ще получи значителен брой противовъздушни системи, произведени от австралийската DroneShield Ltd, както и радари, сензори и системи за анализ.

Предстоящото обявяване на Министерството на отбраната на САЩ за помощ за сигурността на Украйна е придружено във вторник от виртуална среща на Контактната група за украинската отбрана.

Как САЩ помагат на Украйна

Наскоро украинското посолство изчисли, че от началото на руската военна интервенция американските партньори са предоставили общо около 63 милиарда долара помощ на Украйна.

По-конкретно 19,3 милиарда чрез механизмите на Световната банка за бюджетна подкрепа на Украйна. Хуманитарната помощ възлиза на 2,1 милиарда, военната - повече от 40 милиарда долара.

Освен това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща, че Украйна ще получи още 1,3 милиарда долара за възстановяване. А до септември - още 3,7 милиарда икономическа помощ.