Държавният департамент на САЩ съобщи, че ще работи за осигуряване на участие на руската делегация в срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско през ноември тази година. От ведомството обаче подчертаха, че ще се ръководят от действащия режим на санкции, според който се отказва влизане в САЩ на руския президент Владимир Путин и редица други високопоставени служители, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Ние, разбира се, ще работим, за да осигурим подходящо участие от всички икономики на АТИС, включително Русия. Участието на представители на всички държави в срещата на върха на АТИС през 2023 г. ще се проведе в съответствие със законодателството и разпоредбите на САЩ, включително като се вземат предвид санкциите. САЩ приемат сериозно своята отговорност за домакинството на срещата на върха на АТИС тази година“, обясниха пред РИА Новости представители на Държавния департамент на САЩ.

От ведомството отбелязаха също, че участниците в срещата ще работят заедно за "насърчаване на свободна, справедлива и отворена търговия и инвестиции и насърчаване на приобщаващ и устойчив растеж“.

По-рано Марат Бердиев, посланик на руското външно министерство и високопоставен служител в АТИС, заяви, че САЩ са решили да не канят Путин на срещата на върха на организацията в Сан Франциско. Информацията бе докладвана през юли и от американския вестник The Washington Post.