Посланикът на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек е заявила, че САЩ ще преместят няколко бойни самолета от военновъздушните сили на САЩ в Румъния в близко бъдеще, за да подсилят мисиите на НАТО за защита на въздушното пространство, предава Украинская правда.

Кавалек е заявила намеренията на САЩ на среща с министъра на отбраната на Румъния Ангел Тилвар. По време на срещата Кавалек е отбелязала, че американските власти са загрижени за ситуацията със сигурността в Черноморския регион на фона на последните руски атаки срещу украинските пристанища на река Дунав.

Тя е подчертала, че правителството на САЩ остава напълно ангажирано с укрепването на потенциала на Румъния и НАТО с цел защита и възпиране на всяка агресия срещу източния фланг на Алианса.

Кавалек е добавила, че САЩ искат да продължат да оказват помощ на Румъния за по-ефективна защита на нейната територия, включително чрез разполагане на няколко бойни самолета на ВВС на САЩ в страната в близко бъдеще, за да подсилят патрулните мисии на НАТО във въздушното пространство.