Очаква се САЩ да бъдат много активни в преговорите за точния начин на изпълнение на споразумението между Скопие и София, след като България има по-стабилно правителство, съобщава македонската редакция на The Voice of America.

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън на изслушване за бъдещето на Европа в комисията по външни работи на Сената отбеляза, че Северна Македония страда от разногласия със съседите си, което е един от проблемите за присъединяването към ЕС и влияе непрекъснато на променящите се условия.

Той беше попитан от сенатора демократ от Ню Хемпшир Жана Шахин какво повече могат да направят САЩ, за да насърчат европейците да изпълнят обещанията си към държавите от Западните Балкани, които са направили необходимите реформи, без да променят правилата или условията за присъединяването си към ЕС, какъвто е случаят със Северна Македония.

"Основният въпрос е споразумението, което Северна Македония има с България, и веднага щом България има по-стабилно правителство, ще трябва да се говори за точния начин за прилагането му. Така че това ще бъде област, в която очаквам да бъдем много активни“, отговори О'Брайън.

Изданието отбелязва, че България не възнамерява да поставя нови условия по пътя на РСМ към ЕС, но няма да допусне отклонение от постигнатите договорености, първото от които е включването на българите в македонската конституция.

Премиерът Християн Мицкоски пък заяви, че няма да преговаря с диктат и ултиматуми и че България трябва да зачита правата на "македонската общност“, за нарушаването на които има 14 присъди от Международния съд по правата на човека.

САЩ работят за запазване на споразумението с Гърция, отбеляза още О'Брайън.

"Част от нашата дипломатическа работа е да проправим пътя да се запази споразумението, което има с Гърция, и мисля, че вашата среща и други помогнаха Гърция да стане приятел по пътя напред на Северна Македония, а не критик. Същото е и с Албания“.

Мицкоски и президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова казаха, че ще използват конституционното име на държавата в официален контекст, но че ще използват името Македония в изявления и като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в началото на този месец заяви, че един от най-важните аспекти на Преспанското споразумение е името Северна Македония да се използва erga omnes, което означава вътре и извън страната.

По думите му, в този момент Гърция "няма да разкрие оръжията, с които разполага, за да отговори на тактиката на ръководството на съседната страна".

Американският посланик в Скопие Анджела Агелер заяви, че споразуменията с Гърция и България няма да бъдат предоговаряни.

"Тези споразумения са сключени. Без предоговаряне на Преспа, без предоговаряне на напредъка към ЕС. Това е много ясно“, заяви тя в интервю за Радио Свободна "Европа“ миналия месец.