В интервю за полското издание Myśl Polska бившият председател на германските социалдемократи и дългогодишен депутат в Бундестага Оскар Лафонтен* подчерта, че американците са се подготвяли от десетилетия за войната в Украйна. По думите му целта на САЩ е да останат единствен хегемон в света и с оглед тази амбиция те винаги ще влизат в конфликт с други държави – Русия, Китай, а след време – и с Индия.

От редакцията описват Лафонтен като "един от ветераните в германската политика“, който, "намирайки се извън мейнстрийма днес, си позволява да изразява мнения, които са в противоречие с основното течение“.

В разговора Лафонтен, който в миналото бе и министър-председател на федералната германска провинция Саарланд, изразява сериозни опасения относно последствията от евентуална ескалация на конфликта в Украйна.

"САЩ се подготвят за този конфликт от десетилетия. Американски теоретици на външната политика като Хенри Кисинджър и Збигнев Бжежински отдавна изтъкват, че Украйна под контрола на САЩ гарантира излизането на Русия от редиците на световните сили. Украйна е просто бойно поле. Американците се борят с руснаците там, за да подкопаят статута на Кремъл на световната сцена“, обясни германският политик.

Лафонтен призова хората, които вярват, че конфликтът в Украйна може да бъде решен чрез увеличаване на доставките на оръжия, да преосмислят позицията си.

"Загинаха стотици хиляди хора. Украйна се унищожава все повече и това ще продължи, не се вижда краят. Невероятно е, че Германия продължава да води такава глупава политика, въпреки че в по-голямата част от света, слава Богу, вече са направени съответните изводи“.

Лафонтен изрази увереност, че "сегашната политическа класа“ води ФРГ към пропастта и че "накрая от германската икономика няма да остане нищо“.

"Изненадан съм, че германските индустриалци не бият тревога. Може да се заключи, че делът на американските компании в управлението на германската индустрия е толкова голям, че възраженията са просто невъзможни. Говорейки за необходимостта от спиране на използването на "Северен поток“, (президентът на САЩ Джо) Байдън предположи, че американците планират да унищожат тази жизненоважна за Германия енергийна магистрала, а Шолц застана до него като набито куче“.

"Германия е индустриализирана икономика и такива страни винаги трябва да се грижат за конкурентни цени на енергията. Междувременно резултатът от конфликта в Украйна е, че цените им в Германия са много по-високи, отколкото например в САЩ. Ако приемем, че целта на американската политика е била да се скара Германия с Русия, то е ясно, че тази цел до голяма степен е постигната. Очевидно вече нямаме добри отношения с Русия. Това е най-голямата грешка на сегашното правителство и затова е по-добре то да си тръгне колкото се може по-скоро. Сегашните власти за миг разрушиха отношенията с Русия, които бяха изградени от много правителства, като се започне от Аденауер. Следователно Германия или ще отиде на дъното, или ще успее да свали това правителство от власт и да създаде такова, което ще разбере, че имаме нужда от евтини енергийни ресурси и трябва да възстановим икономическото сътрудничество с Русия“, категоричен бе Лафонтен.

В интервюто германският политик изразява опасения и от ескалация на регионалните конфликти, включително на европейския континент. "Основният компонент на американската политика е желанието САЩ да останат единствената световна сила. Държава, която иска да бъде единствената световна сила, неизбежно ще влезе в конфликт с тези, които също искат да бъдат сили - това са Китай, Русия, а скоро и Индия“.

По-нататък Лафонтен предупреждава, че "ако Русия и САЩ наистина се сблъскат директно, целият свят ще бъде в пламъци“. Такъв риск по думите му винаги съществува, особено с оглед войната в Украйна. "САЩ виждат настоящата криза в Украйна като подготвителна фаза за конфронтация с Китай. Преди няколко седмици в доклад на RAND Corporation прочетохме, че конфликтът в Украйна трябва да бъде спрян, за да могат американците да се подготвят да се изправят срещу основния си противник, който според авторите на анализа е Китай“, припомни бившият депутат от Бундестага.

Лафонтен не изключва и вълнения в собствената си страна. "Бих казал, че ако пропагандата продължи – а това вероятно ще стане – хората трябва масово да излязат на улицата и да попитат: "Кога това най-накрая ще свърши?“ Не можем да позволим страната ни да бъде изложена на такъв риск. Ако наистина започне общоевропейска война, всички ще разберат, че това не може да продължава, защото преди всичко трябва да се погрижим за сигурността на страната ни. Има само едно решение: Европа трябва да възстанови своята независимост и да прекрати участието си в американските конфликти по света. Вече е невъзможно да се отрече, че Сенатът на САЩ, целият Конгрес са под контрола на военната индустрия. И точно за нея е важно по време на конфликти, граждански вълнения и бедност мнозинството от гражданите да нямат право на глас“, заключи германският политик.

*Оскар Лафонтен (роден през 1943 г.) е министър-председател на провинция Саарланд в периода 1985-1998 г. От 1995 г. застава начело на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) за период от четири години. Бил е министър на финансите (1998-1999 г.). Един от основателите и съпредседателите на партията "Левица“, която напусна през 2022 г.