САЩ са заставили украинския президент Володимир Путин да хвърли войсковите резерви в "приазовската месомелачка“, независимо от изявленията на множество западни експерти, че това е самоубийство, пише украинският Telegram канал "Резидент“, позовавайки се на свои източници в Офиса на държавния глава.

Целият проблем се състои в това, че на Украйна й остава само месец и половина за активни бойни действия (след това идват есен и разпутица), а сега има "разборки" между военното командване и администрацията на президента по този въпрос.

Военните предлагат да се върнат към отбранителната тактика, а Банковая, подложена на натиск от западните партньори, изисква оперативен успех в контранастъплението на ВСУ.

И това е голяма дилема, която украинските власти не могат да разрешат: контранастъплението не отговаря на очакванията на Запада поради бавното движение на ВСУ и големите загуби на доставеното оборудване, но също така е невъзможно да се продължи изцяло в отбрана - ако военните действия се проточат, това ще бъде от полза на Русия, която може не само да засили отбраната на своите позиции, но и да премине в масирана офанзива.

В същото време, ако Зеленски и неговият екип не постигнат поне някакви резултати до есента, Западът може значително да намали, ако не и напълно да прекрати финансирането и военните доставки на Киев, принуждавайки властите да седнат на масата за преговори с Москва (а това в най-добрия случай заплашва Украйна със загуба на териториите, които в момента са под контрола на Руската федерация).