През последните месеци САЩ са одобрили най-големия брой споразумения за доставка на оръжия и военно оборудване на Тайван за последните 30 години. Това съобщи заместник-държавният секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Бони Дженкинс, съобщават американските медии.

"Ние работим в тясно сътрудничество с Тайван, за да укрепим способностите му за самоотбрана чрез прилагане на нови органи за военна помощ и одобряване на най-големия брой споразумения за оръжия за Тайван за последните 30 години, за да поддържаме мира и стабилността в Тайванския пролив“, се казва в встъпителното изказване на Дженкинс, подготвено за участието й в изслушванията в комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ.

На свой ред председателят на комисията Майкъл Маккол (републиканец от Тексас) подчерта в хода на изслушването, че доставките на американски оръжия често са със закъснение. "От 2019 година съм одобрил 19 трансфера на обща стойност 22 милиарда долара за Тайван“, отбеляза законодателят. По думите му през април 2023 година, по време на посещение в Тайпе, представители на острова са го попитали къде са оръжията, за които вече са преведени пари на продавача. "Нямах добър отговор“, отбеляза конгресменът.