Съединените щати са обезпокоени от отношенията на Унгария с Русия и смятат решението на премиера Виктор Орбан да се срещне с руския президент Владимир Путин за "тревожно“, съобщава Reuters.

Орбан се срещна с Путин по време на форума "Един пояс, един път" в Пекин. Той е единственият лидер на държава от Европейския съюз, който присъства на форума или се среща с Путин, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.

"САЩ са загрижени за отношенията на Унгария с Русия“, подчерта американският посланик в Унгария Дейвид Пресман.

По-рано тази седмица Пресман написа в Туитър: "Лидерът на Унгария избира да подкрепи човека, чиито сили са отговорни за престъпления срещу човечеството в Украйна“.

Унгария, която също е член на НАТО, се противопоставя на много инициативи на ЕС за подкрепа на Украйна и получава по-голямата част от петрола и газа си от Русия.

Орбан каза на Путин по време на срещата им в Пекин на 17 октомври, че Унгария никога не е искала да се конфронтира с Русия и се опитва да спаси двустранните контакти.

След срещата на Орбан посланиците на НАТО и Швеция се срещнаха в Будапеща, за да обсъдят своите опасения относно нарастващото сближаване на Унгария с Москва.