Съединените щати са наложили вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща войната в Израел и атаките на "Хамас". В резолюцията се предлага и хуманитарно прекратяване на огъня за доставките на помощи за Газа, а американският посланик в ООН е заявил, че е необходимо повече време за провеждане на дипломатически действия на място, предаде CNN.

"Да, резолюциите са важни. И да, този съвет трябва да се произнесе", e заявилa посланик Линда Томас-Грийнфийлд. "Но действията, които предприемаме, трябва да се основават на факти за подкрепа на преките дипломатически усилия, които могат да спасят човешки животи. Съветът трябва да се справи с това."

Томас-Грийнфийлд e заявилa също, че САЩ са разочаровани, че в резолюцията, която също така призовава за освобождаване на заложниците и осъжда тероризма и актовете на насилие срещу цивилни граждани, не се споменава правото на Израел на самозащита.

Директорът на Human Rights Watch към ООН Луи Шарбоно е осъдил американското вето, което според него е наложено "в момент на безпрецедентно кръвопролитие".

"По този начин те блокираха същите искания, за които толкова често настояват в друг контекст: всички страни да спазват международното хуманитарно право и да гарантират, че жизненоважната хуманитарна помощ и основните услуги ще достигнат до нуждаещите се", е коментирал Шарбоно.

Посланикът на ООН за Бразилия, председател на Съвета за сигурност този месец, заяви в изявление след ветото на САЩ, че "преобладаваха мълчанието и бездействието", като добави, че се надява "усилията на други участници да дадат положителни резултати".

"Стотиците хиляди цивилни в Газа не могат да чакат повече", заяви посланик Серджо Франка Данезе.