САЩ изпратиха бойни самолети в Близкия изток, за да "възпират Иран" и регионални групировки от намеса в палестинско-израелския конфликт. Това съобщи Air Force Times, позовавайки се на източник в Пентагона.

Летци от 354-та ескадрила във военновъздушната база Дейвис-Монтан, Аризона, са разположени като част от по-големите усилия за изпращане на бързо огнева мощ към Централното командване на САЩ, е заявил високопоставен служител на отбраната.

САЩ  разположиха и по-модерни изтребители F-15, F-16 и F-35, съобщи по-рано Haaretz. Американската медия посочва, че щурмовите самолети са разположени "в опит да възпрат Иран и въоръжени групи, които се противопоставят на Израел, да се присъединят към войната“.

"Съединените щати недвусмислено подкрепят отбраната на Израел“, е заявил високопоставен представител на американската отбрана.

По-рано в източната част на Средиземно море е пристигнала ударната група на американския самолетоносач "Джералд Р. Форд". Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви на 13 октомври, че САЩ са готови да подсигурят самолетоносача и корабите до Близкия изток с допълнителни сили и средства, ако е необходимо.

Според CNN Вашингтон се подготвя за евентуално разполагане близо до Израел на 26-та морска експедиционна сила, състояща се от повече от 2 хиляди морски пехотинци, способни да извършват мащабни евакуации и да предоставят хуманитарна помощ.