Според настоящи и бивши американски служители американските власти разследват дали някои от бойците на "Хамас", които извършиха безпрецедентно нападение срещу Израел, са получили обучение от иранската Ислямска революционна гвардия, пише NBC News, като се позовава на свои източници.

Те също така проучват дали "Хамас" е използвал неотдавнашните палестински протести покрай границата с Газа като прикритие за поставяне на експлозиви, които по-късно са били използвани за пробиване на израелската бариера. Ако това се потвърди, напредналото обучение и поставянето на експлозиви ще бъде последният пример за десетилетията на подкрепа, която Иран е оказвал на "Хамас".

Нападението, което е много по-сложно от предишни операции на "Хамас", не би било възможно без десетилетията финансиране, оръжия и обучение, които Иран предоставя на бойната групировка, твърдят настоящи и бивши американски служители.

"Хамас" не би могла да бъде и малка част от групировката, която е  нито политическа, социална или религиозна организация, нито терористична и войнствена организация, без финансовата подкрепа на Иран, предоставянето на оръжия и обучение", е заявил Матю Левит, бивш високопоставен служител в Министерството на финансите и Държавния департамент на САЩ, който се е занимавал с борбата с тероризма.

На пресконференция в Белия дом във вторник съветникът по националната сигурност на президента Джо Байдън, Джейк Съливан, заяви, че Иран е "съучастник" в нападението, при което загинаха над 1000 израелци. Десетки израелци и неизвестен брой американски граждани също бяха взети за заложници.

"От самото начало заявяваме, че Иран е съучастник в широк смисъл, защото е осигурил лъвския пай от финансирането на военното крило на "Хамас", осигурил е обучение, осигурил е способности, осигурил е подкрепа", подчерта Съливан. "Те са имали ангажименти и контакти с "Хамас" в продължение на години и всичко това е изиграло роля, за да допринесе за това, което видяхме."

"Хамас" също така използва безпилотни самолети, за да повреди клетъчни предавателни станции и да ограничи комуникациите, както и да разруши военни наблюдателни кули, което пречи на войниците да наблюдават границата, съобщава New York Times. Безпилотните летателни апарати също така са обезвредили дистанционно управлявани картечници, които са ключов инструмент за осуетяване на наземна атака.

"От "Хамас" са се съсредоточили върху овладяване на множество входни точки на границата с Израел, публикуване на видеоклипове от нахлуването, докато размахват знамена, задържане на територията възможно най-дълго и безразборна стрелба и отвличане на израелци, за да "разклатят чувството за възпиране и сигурност на Израел, а след това да преговарят за заложници и да ги въвлекат в сухопътна война на своя територия", смята Левит.

В продължение на години ирански официални лица публично се хвалят с ролята си във въоръжаването на Хамас в Газа и Хизбула, подкрепяна от Иран милиция и политическа партия в Ливан.

В интервю през 2021 г. генерал Амир Али Хаджизадех, командир на аерокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, заяви, че Газа и Ливан са в челните редици на битката срещу Израел и че "всичко, което виждате от техния ракетен потенциал, е подкрепено от Ислямска република Иран".