Съединените щати дават разрешение на JPMorgan да обработва плащания за селскостопански износ чрез Руската земеделска банка, но споразумението не замества повторното свързване на банката към системата SWIFT, съобщават двама руски източници на Reuters.

Достъпът до платежната система SWIFT е едно от основните искания на Русия в преговорите за бъдещето на сделката за износ на зърно в Черно море, която според ООН помага за справяне с глобалната хранителна криза, влошена от войната в Украйна.

Кремъл многократно е предупреждавал, че сделката няма да бъде подновена след 18 май, освен ако Западът не премахне пречките пред руския износ на зърно и торове, включително финансирането и застраховането на товарите.

Руски източник, който говори при условие за анонимност, пред британската агенция заяви, че Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ е позволила на JPMorgan да обработи транзакцията.

"JPMorgan получи разрешение от OFAC (Служба за контрол на чуждестранните активи) да извърши плащане за селскостопански товари, но процесът е труден", е заявил единият от източниците.

Втори руски източник е споделил, че JPMorgan и Руската селскостопанска банка, която е под санкции на САЩ и Европейския съюз, са получили изрични изключения за извършване на една транзакция.

Това включва зърно и е деноминирана в щатски долари, според втория руски източник. Трети източник също потвърждава, че сделката е за зърно.

Транзакцията с JPMorgan е предложена като алтернатива на повторното свързване на Руската земеделска банка към SWIFT, но може да бъде прекратена по всяко време.

Руската земеделска банка не е отговорила на исканията от страна на медията за коментар.  JPMorgan и Министерството на финансите на САЩ също са отказали коментар.

ООН потвърди в сряда, че JPMorgan е обработил плащане за Руската земеделска банка.

"Не бих оспорил, че е имало транзакция, включваща JPMorgan, която се е случила по-рано този месец, но нямам никакви подробности, които да предоставя за това на този етап“, заяви заместник-говорителят на ООН Фархан Хак пред репортери.

Източниците твърдят, че Държавният департамент на САЩ и Министерството на финансите на САЩ са поискали от JPMorgan да извърши "много ограничената и строго наблюдавана“ транзакция във връзка с износа на селскостопански стоки, която се случи този месец.