Съединените щати са разположили свои стратегически бомбардировачи в Румъния. Става дума за две единици - B-52 Stratofortress. Стратегическите самолети на САЩ вече са разположени в 57-а авиобаза на румънските ВВС, това става ясно от съобщение на Командването на ВВС на САЩ в Европа.

В изявлението се посочва, че "американските самолети занапред ще оперират като част от 20-та експедиционна бомбардировъчна ескадрила на ВВС на САЩ и ще си сътрудничат със силите на НАТО".

Генерал от ВВС на САЩ Джеймс Гекер е отбелязал ангажимента на САЩ да си сътрудничат със съюзниците от НАТО на източния фланг за подобряване на уменията за работа в екип и координация с цел поддържане на регионалната сигурност, безопасност и стабилност.

Преди това норвежкият вестник The Barents Observer съобщи, че тези американски стратегически бомбардировачи са извършили тренировъчен полет над финландско-руската граница, преди да пристигнат в Румъния.

По-рано финландските сили за отбрана съобщиха, че два американски бомбардировача B-52 Stratofortress са прелетели във въздушното пространство на страната на 21 юли, насочвайки се на север към Лапландия, близо до границата с Русия. Там бомбардировачите са направили кръг и са се върнали обратно на юг.

Заради това Москва вдигна в небето изтребители МиГ-29.