САЩ изпращат множество военни кораби и самолети близо до Израел, предава кореспондент на телевизионния канал Al Jazeera от Вашингтон, определяйки стъпката като "умишлена демонстрация на сила“.

Разполагането ще бъде ръководено от най-големия самолетоносач в света – американският "Джералд Форд“, кръстен на 38-ия президент на САЩ.

"Това умишлено и показно демонстриране на американска военна мощ... е предназначено да покаже видима подкрепа за Израел“, обобщава кореспондентът на медията.

По-рано източници на телевизионния канал CNN разкриха, че САЩ изпращат 20-25 изтребителя F-35 и F-15 в Близкия Изток, за да сдържат Иран на фона на напрежението около Ивицата Газа.

Целта на прехвърлянето на изтребителите е да се предотврати "иранската агресия“ и ескалацията на военните действия извън границите на Израел, отбеляза медията, без да уточнява кога ще бъде завършено разполагането на самолетите.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви планове за укрепване на американската авиация в региона, но не уточни колко самолета ще бъдат изпратени в Близкия Изток.