САЩ разполагат терминална система за отбрана на голяма височина (THAAD) и допълнителни батареи за противовъздушна отбранителна ракетна система Patriot в Близкия изток, съобщи Пентагонът в отговор на неотдавнашните атаки срещу американски войски в регионът, предава Reuters.

Съединените щати изпратиха значително количество военноморски сили в Близкия изток през последните седмици, включително два самолетоносача, техните помощни кораби и около 2000 морски пехотинци.

Вашингтон е в повишена готовност за активност на подкрепяни от Иран групи, докато регионалното напрежение нараства по време на войната Израел-"Хамас".

"След подробни дискусии с президента (Джо) Байдън относно неотдавнашните ескалации от страна на Иран и неговите прокси сили в региона на Близкия изток, днес насочих серия от допълнителни стъпки за по-нататъшно укрепване на позицията на Министерството на отбраната в региона“, посочва министърът на отбраната Лойд Остин в изявление.

Лойд Остин е пренасочил ударната група на самолетоносача USS Eisenhower ("Дуайт Д. Айзенхауер") към зоната на отговорност на Централното командване. Тази ударна група ще допълни самолетоносача USS Gerald R Ford ("Джералд Форд“), който в момента действа в източното Средиземноморие. 

Остин вярва, че това ще даде възможност да се реагира на редица непредвидени обстоятелства.

Той също така активира разгръщането на батареята за защита на зоната на висока надморска височина (THAAD) и допълнителни бататареи Patriot в целия регион.

"Тези стъпки ще укрепят регионалните усилия за възпиране, ще увеличат защитата на силите на САЩ в региона и ще помогнат в защитата на Израел“, добавя Остин.