САЩ ще разположат батарея на системата за противоракетна отбрана THAAD на израелска територия, става ясно от официално изявление на говорителя на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър.

В разпространения текст се подчертава, че президентът на САЩ Джо Байдън е разпоредил на министъра на отбраната Лойд Остин да изпрати батарея THAAD и екипаж от войници в Израел с цел укрепване на интегрираната система за противовъздушна отбрана на страната.

"Тези действия подчертават непоклатимия ангажимент на САЩ за защита на Израел и за защита на американците в Израел от всякакви нови атаки с балистични ракети от Иран“, се отбелязва в изявлението.

Мобилната наземна противоракетна система е предназначена за прихващане на балистични ракети със среден обсег. Те са произведени от американската компания Lockheed Martin Missiles and Fire Control.

Пентагонът отбеляза, че това не е първият път, когато THAAD се разполага в Близкия изток – за последно такава бе разгърната след атаката на ХАМАС на 7 октомври. А през 2019 година такава бе доставена на Израел за учения за противовъздушна отбрана.