Съединените щати са пуснали в експлоатация военен кораб в Сидни, Австралия, на 22 юли, за първи път кораб на ВМС на САЩ се е присъединил към активна служба в чуждестранно пристанище, докато двамата близки съюзници засилват военните си връзки в отговор на разширяващия се регионален обхват на Китай, предава Reuters.

Бойният кораб от клас Independence - кръстен на крайцер на Кралския австралийски флот, който е потопен, докато e подкрепял десанта на американските морски пехотинци на Гуадалканал през 1942 г. - е пуснат в експлоатация на церемония в австралийска военноморска база в пристанището на Сидни, официално присъединявайки към активния флот на американския флот.

"Австралийците могат да се гордеят, че този кораб, проектиран в Западна Австралия от местната индустрия и кръстен на HMAS Canberra, е въведен в експлоатация тук за първи път в историята на ВМС на Съединените щати“, е посочил австралийският министър на отбраната Марлс в изявление.

Пускането в експлоатация на американския кораб в австралийски води отразява "споделения ни ангажимент за спазване на основания на правила ред“, е добавил той.

Церемонията идва на фона на провеждащите се на всеки две години на военни учения Talisman Sabre между САЩ и Австралия, разглеждани като демонстрация на сила и единство, докато Китай все повече налага власт в Индо-Тихия океан.

Ученията, които се провеждат на различни места в цяла Австралия в продължение на две седмици, включват симулация на земен и въздушен бой, както и десантни десанти.

Освен Австралия и САЩ, участват сили от Канада, Фиджи, Франция, Германия, Индонезия, Япония, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Република Корея, Тонга и Великобритания.

Като част от военните учения Японските сухопътни сили за самоотбрана (JGSDF) вна 22 юли са изстреляли ракета земя-вода край източното крайбрежие на Австралия в залива Джервис, на около 195 км (121 мили) южно от Сидни.

Австралийското министерство на отбраната е заявило, че учението "беляза първия път, когато JGSDF тества способностите си в Австралия".

Германия участва за първи път с 210 парашутисти и морски пехотинци, докато европейската нация засилва присъствието си в региона.

В рамките на проекта AUKUS, обявен през март, Съединените щати и Великобритания са се съгласили да помогнат на Австралия да придобие флот от ядрени подводници.

Преди това, в началото на 2030 г., Съединените щати трябва да продадат на Австралия три американски ядрени подводници от клас Вирджиния, с опция Австралия да закупи още две.