Компанията Boom Technology построи завод в Грийнсбъро, Северна Каролина, който ще произвежда свръхзвуков пътнически самолет Overture. Това съобщава официалният сайт на компанията.

Според плановете заводът ще може да произвежда 33 самолета Overture годишно. Имайте предвид, че портфолиото на Boom Technology вече надхвърля 150 самолета, включително поръчки и предварителни поръчки от авиокомпании като American Airlines, United Airlines и Japan Airlines.

Overture е пътнически самолет, който може да достигне скорост M=1.7 и да превозва 80 пътника. Обхватът на полета му ще бъде повече от 7 хиляди км. Предлага се самолетът да бъде оборудван с четири двигателя, разположени под крилата.

Трябва да се каже, че засега има не само производствена версия на Overture, но дори и пълноценен прототип на този самолет. За тестване Boom Technology използва малкия демонстратор XB-1 Baby Boom, който направи първия си полет през март.

Също така си струва да добавим, че историята познава само два модела свръхзвукови пътнически самолети, които са били в търговска експлоатация. Това са британско-френският Concorde и съветският Ту-144. Можем да кажем, че и двата самолета не оправдаха очакванията.