Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на Хърватия на осем ракетни установки HIMARS и свързаното с тях оборудване, се посочва в съобщение на Департамента за военно сътрудничество на Министерството на отбраната на САЩ, предава Европейска правда.

Съобщава се, че Държавният департамент е взел решение за евентуална продажба на хърватското правителство на "високомобилни артилерийски ракетни системи M142 и свързаното с тях оборудване и услуги на приблизителна цена от 390 милиона долара (703.26 милиона лева)".

Освен всичко друго, става дума за осем системи HIMARS M142, 24 блока управляеми ракети GMLRS и същия брой блокове с ракети M31A2 с единна фугасна бойна глава.

Хърватия ще получи и 10 бронирани превозни средства HMMWV и 36 GPS приемника, както и необходимия софтуер, симулатори и обучение за своя военен персонал.

"Тази продажба ще помогне за подкрепа на външната политика и националната сигурност на Съединените щати чрез укрепване на сигурността на страната-членка на НАТО, която остава важен фактор за политическата стабилност и икономическия напредък в Европа", съобщават от Пентагона.