С наближаването на третата годишнина от началото на руската инвазия, САЩ настояват Украйна да усъвършенства плана си за войната, като се очаква въпросът да бъде повдигнат пред президента на страната Володимир Зеленски в рамките на Световния икономически форум в Давос следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че тази тема вероятно ще бъде повдигната пред украинския лидер от съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан. Информирани източници, пожелали анонимност, разкриват, че американски служители ще продължат да настояват за обсъждането на въпроса през следващите седмици.

Нужда от ясна стратегия

Причината за обсъждането на тази тема, според източници на Bloomberg, са търканията и проблемите, възникнали наскоро между Вашингтон и Киев.

Първо, повече от 110 милиарда долара европейска и американска помощ остават блокирани, а контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през 2023 година не успя да осигури голям пробив, въпреки значителната подкрепа от Запада.

И второ, служители във Вашингтон са загрижени, че разногласията между Зеленски и главнокомандващия ВСУ генерал Валери Залужни забавят усилията за разработване на нова стратегия за военните действия.

"Представителите на страните от Алианса не губят надежда, че помощта може да бъде предоставена още следващия месец, въпреки че все още няма знак за споразумение във Вашингтон“, се отбелязва в доклада.

Събеседник на агенцията отбеляза, че украинската армия сега разработва планове за 2024 година и се разглеждат пълен набор от варианти. В същото време САЩ искат да определят как най-добре да насочат подкрепата си, за да помогнат на Украйна да се защити през настоящата година.

Тъй като решителен пробив е малко вероятен през следващите месеци, съюзниците на Киев са на мнение, че разработването на ясна военна стратегия за защита на настоящите позиции и по-нататъшен пробив през руските линии е от решаващо значение.

Усилията на Киев да постигне напредък на фронта бяха възпрепятствани отчасти от бавната доставка на ключови оръжия като ракети с голям обсег и бойни самолети, а някои съюзници не изпълниха ангажиментите си да прехвърлят големи количества снаряди и артилерийски боеприпаси за Украйна.

Bloomberg отбелязва, че украинската ПВО зависи от стабилните доставки от западните съюзници. От редакцията припомнят, че през последните седмици Русия е извършила едни от най-големите ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната. Представител на държава от Г-7 отбеляза, че руският президент Владимир Путин може да събере още повече смелост, след като бъде официално преизбран за нов мандат през март.

Финансовата помощ е в застой

Източниците на медията отбелязват също, че САЩ и техните съюзници от Г-7 също работят с Украйна за финализиране на дългосрочни двустранни ангажименти за сигурност, които се надяват да сключат през февруари.

"Трябва да знаем какъв е планът им (на Украйна – бел.ред.) и съм сигурен, че администрацията също настоява за това. Те не могат ясно да кажат как изглежда победата“, коментира сенаторът от щата Айова Джони Ернст (републиканец).

САЩ и Украйна са имали разногласия по военната стратегия и преди. Американски служители биха предпочели Украйна да се съсредоточи върху концентрирани усилия за пробиване на руските линии в Южна Украйна, вместо да разтяга ресурсите си на по-широк фронт.

В същото време официален Киев и някои други съюзници смятат за правилен подходът на ВСУ за изтощаване на руските войски и отрязване на логистиката им, тъй като военните на Украйна нямат въздушно прикритие и ще им бъде по-трудно да преминат в контранастъпление поради загубите в жива сила.

Руските атаки и укрепването на украинската ПВО

След масираните ракетни атаки срещу Русия на 29 декември и 2 януари все по-често започнаха да се чуват изявления, че Украйна може да се сблъска с недостиг на боеприпаси за системи за ПВО от западен тип. Републиканците в Конгреса на САЩ, които блокират нов финансов пакет за Украйна на стойност над 61 милиарда долара, наливат масло в огъня.

Наскоро президентът Володимир Зеленски проведе среща с военното командване, по време на която е било обсъдено укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна.

В сряда, 10 януари, по време на посещение в Литва Зеленски предупреди, че нерешителността на съюзниците "само увеличава смелостта и силата на Русия“. Според него системите за противовъздушна отбрана се изчерпват, тъй като през последните седмици силите на Москва са засилили ракетните удари.

Зеленски подписа съвместно изявление с президента на Литва Гитанас Науседа, в което се отделя специално внимание на подкрепата на Украйна с модерни системи за противовъздушна отбрана. Страните от НАТО са обещали продължат да помагат на Киев и да укрепват системите за ПВО на Украйна.