Пентагонът прегрупира войски и оборудване в Нигер и ще изтегли малък брой несъществен персонал "от голяма предпазливост", са съобщили американски служители пред Reuters. Което е първото голямо движение на американски военни в Нигер след преврата през юли

Длъжностните лица, пожелали анонимност, са отказали да кажат колко служители ще напуснат и колко ще се преместят в Нигер от авиобаза 101 в Ниамей, столицата на Нигер, до авиобаза 201 в Агадез.

Преди прегрупирането в западноафриканската страна е имало 1100 военнослужещи.

"Тази консолидация представлява разумно военно планиране за опазване на американските активи, като същевременно продължава да се справя със заплахата от насилствен екстремизъм в региона", е заявил един от служителите.

"Това не променя цялостната ни позиция на силите в Нигер и ние продължаваме да разглеждаме всички варианти, докато преценяваме как да продължим напред", е добавил той.

През последното десетилетие американските войски обучават нигерските сили в борбата с тероризма и провеждат мисии с дронове срещу "Ислямска държава" и клон на "Ал-Кайда" в региона.

Не е ясно дали вътрешните движения на войските в Нигер могат да бъдат част от потенциална подготовка в случай на решение на САЩ за пълно изтегляне на силите.

"Придвижването на американските средства е координирано и одобрено от съответните власти", е подчертал служителят.